Magazín

Sacharidy – Dobrý sluha no zlý pán! (referát)

1
sacharidy

Z rôznych strán ste už určite veľa krát počuli o sacharidoch. Najmä ľudia, ktorí majú záujem o svoje zdravie a líniu. Sacharidy sú cukry, škroby a vláknina, ktoré sa bežne vyskytujú v ovocí, obilninách, zelenine a mliečnych výrobkoch. Sacharidy sú jednou zo základných skupín živín, napriek tomu sú neprávom odsudzované ako nepriateľ zdravej telesnej váhy. V zdravej strave však rozhodne miesto majú.

...

Makroživiny

Sacharidy sú makroživiny, teda jedným z troch hlavných spôsobov, ako telo získava energiu alebo dôležité kalórie, na chemickej úrovni obsahujú uhlík, vodík a kyslík. Ďalšie makroživiny sú bielkoviny a tuky. Sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela a je potrebné ich telu dodávať primerané množstvo. Tieto živiny musia byť prijímané prostredníctvom stravy, pretože si ich telo nedokáže vytvoriť samo.

Odporúčané množstvo sacharidov pre dospelých je okolo 135 gramov denne, tehotné ženy potrebujú aspoň 175 gramov. Príjem sacharidov pre väčšinu ľudí by mal byť medzi 45% a 65% celkových kalórií, jeden gram uhľohydrátov sa rovná asi 4 kalóriám.

Sacharidy predstavujú palivo pre centrálny nervový systém a energiu pre pracujúce svaly, zabraňujú použitiu bielkovín ako zdroja energie a umožňujú metabolizmus tukov. Sú tiež dôležité pre správne fungovanie mozgu, majú vplyv na náladu a pamäť.

V roku 2017 publikoval časopis Proceedings of the National Academy of Sciences dve zaujámavé štúdie týkajúce sa vplyvu sacharidov na rozhodovanie.

V rámci výskumu sa ukázalo, že ľudia, ktorí jedli raňajky s vysokým obsahom uhľohydrátov, menej ochotní sa zdieľať skúsenosti, ako tí, ktorí jedli raňajky s vysokým obsahom bielkovín.

Podľa doktora Smarthersa: „Všetky sacharidy fungujú ako relatívne rýchle zdroje energie, jednoduché sacharidy spôsobujú návaly energie oveľa rýchlejšie ako zložité sacharidy, pretože sú rýchlejšie strávené a absorbované.

Jednoduché sacharidy môžu viesť k skokom v hladine cukru v krvi a zvýšeniu cukru, zatiaľ čo komplexné sacharidy poskytujú trvalejšiu energiu. Najlepšie je zamerať sa na prijímanie predovšetkým komplexných sacharidov vo vašej strave, vrátane celozrnných výrobkov a zeleniny.“

...

Vláknina

Vláknina je nevyhnutná pre trávenie, pretože zdravé pohyby čriev a znižuje riziko chronických ochorení, ako je ischemická choroba srdca a cukrovka. Nevstrebáva sa v tenkom čreve a nemení sa na glukózu.

Do hrubého čreva sa dostávajú neporušené, kde sa premieňajú na vodík a oxid uhličitý a mastné kyseliny.

Ľudia by mali prijímať až 30 gramov vlákniny denne ako súčasť vyváženej stravy. Medzi dôležité zdroje vlákniny patrí ovocie, obilniny a zelenina, najmä strukoviny.

Sacharidy sa prirodzene nachádzajú aj v niektorých formách mliečnych výrobkov a škrobovej aj neškrobovej zeleniny, napríklad šalát, kel, zelené fazuľky, zeler, mrkvy, brokolica. Škrobová zelenina ako zemiaky a kukurica tiež obsahuje sacharidy, ale vo väčšom množstve.

sacharidy

Existujú aj jednoduché sacharidy, ktoré nie sú telu prospešné. Tie obsahujú napríklad pečivo, limonády, vysoko spracované potraviny, biela ryža, biely chlieb a iné jedlá z bielej múky.

Tie nemajú takmer žiadnu nutričnú hodnotu. Majú vysoký obsah kalórií, sú plné rafinovaných cukrov, ako je kukuričný sirup, biely cukor, med a ovocné šťavy, majú vysoký obsah rafinovaných zŕn, nízky obsah mnohých živín a vlákniny, vysoký obsah sodíka, nasýtených tukov, cholesterolu a trans-tukov

Dobré sacharidy obsahujú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, fazuľa a strukoviny.

Tie sa nielenže spracovávajú pomalšie, ale obsahujú aj množstvo ďalších živín.

Majú iba nízky alebo stredný obsah kalórií, vysoký obsah živín, neobsahujú rafinované cukry, majú vysoký obsah prirodzene sa vyskytujúcej vlákniny, nízky obsah sodíka a nasýtených tukov, veľmi nízky alebo bez cholesterolu a trans-tukov.

Sacharidy môžu byť dôležité dokonca pre duševné zdravie. V roku 2009 bola v časopise JAMA Internal Medicine publikovaná štúdia, ktorej výsledky ukázali, že ľudia na diéte s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom sacharidov po dobu jedného roka mali viac úzkosti, depresie a hnevu ako ľudia na diéte s nízkym obsahom tukov a vysokým obsahom sacharidov. Vedci sa domnievajú, že sacharidy pomáhajú pri tvorbe serotonínu v mozgu. Sacharidy tiež pomáhajú pamäti.

Štúdia z roku 2008 na Tufts University testovala ženy s nadváhou, ktoré úplne vylúčili sacharidy zo svojej stravy na jeden týždeň. Potom testovali kognitívne schopnosti žien, vizuálnu pozornosť a priestorovú pamäť. Ženy na bezsacharidovej diéte dopadli horšie ako ženy s nadváhou na nízkokalorickej diéte, ktorá obsahovala zdravé množstvo sacharidov.

Zdroje:

What are carbohydrates? | Live Science

https://www.fitland.sk/sacharidy/

 

Aké sú vybrané slová po R (ZOZNAM)

Previous article

Poznáte všetky gramatické kategórie prídavných mien? My áno!

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] – 70-80 % proteínov, zvyšok tvoria sacharidy, tuky a […]

Comments are closed.

More in Magazín